Populaire zomerdrankjes voor op horeca terras: de noviteiten voor 2018
Zodra het mooie weer in aantocht is, worden tal van nieuwe zomerdrankjes geïntroduceerd. Horecaondernemers voorzien de drankenkaart met nieuwe populaire drankjes. Misset Horeca zet de meeste innovaties op een rij: van bieren, wijnen, sappen tot cider en frisdrank. Wat zijn de nieuwste zomerdrankjes? Misset Horeca zet 23 nieuwelingen voor 2018 op een rij. Van frisse bieren, laagcalorische dranken, cider tot gezonde sappen en biologische mixers. Nieuwe dranken die wellicht uitgroeien tot populaire zomerdrankjes op de menukaart.Bieren
Zonnig Zeewit: Bier met Hollands zeewier
Gebrouwen door Vrouwen lanceert een nieuw bier: Zonnig Zeewit. De fruitige Simcoe hop geeft een bijzonder zoete en frisse smaak aan het bier. Met 50 procent tarwemout is Zonnig Zeewit een bijzondere white ale, fris en doordrinkbaar. Aan het bier is zeewier in de vorm van kelp toegevoegd, geplukt uit de Nederlandse Noordzee. Een deel van de opbrengst wordt gedoneerd aan het project ‘Zee Boerderij IJmond’: een zeewierboerderij om de vervuiling van de Noordzee tegen te gaan en te onderzoeken hoe zeewier als grondstof gebruikt kan worden.
Crafbier voor wijnliefhebbers
Met Verdus-bier verras je de gast op het terras deze zomer. Verdus-bier is ambachtelijk gebrouwen craftbier waaraan druivensap van de typische druivenrassen uit de Bordeaux is toegevoegd.
Een innovatief product van Thomas le Grix de la Salle, de jonge wijnmaker van Château le Grand Verdus in Bordeaux. Naast een begenadigd wijnmaker is hij ook een groot bierliefhebber. Op kleine schaal brouwde hij speciaalbieren voor familie en vrienden. Dit bracht hem op het idee om zijn twee werelden samen te brengen en een aantal kwalitatief goede bieren te maken met als toevoeging het sap van zijn druiven.
Verdus Merlot Blond Pale Ale is een lichtgekleurd bier met veel frisheid en een intens aroma. Opvallend is de fraaie balans tussen fruit- en bittertonen. Gemaakt met druivensap van merlot. Verdus Cabernet Sauvignon IPA is een IPA met druivensap van de cabernet sauvignon. Krachtig bier met veel fruit en een plezierig bittere afdronk. De Verdus Sauvignon Blanc Blanche is een kruidig en fris witbier met veel karakter. In de geur expressief citrusfruit van de sauvignon blanc.
Wijnbier: mix van wijn, hop en gist
Winebeer is een frisse mix van mousserende wijn, hop en gist, samengebracht middels een nieuw, gepatenteerd proces. Winebeer beleefde de wereldwijde primeur tijdens de innovatiebeurs SIAL in Parijs en werd daar direct geselecteerd als een van de beste innovaties van de beurs. Het bevat geen toegevoegde suikers, is glutenvrij en 100 procent natuurlijk. Winebeer is een echte terrastopper en is exclusief verkrijgbaar voor horeca en wijnspeciaalzaken.
Groei alcoholvrij bier
Dat het alcoholvrije biersegment groeiende is, zal geen horeca professional ontgaan zijn. Warsteiner biedt drie verschillende varianten voor verschillende doelgroepen aan. Het Warsteiner Alkoholfrei is door Nederlandse consumenten uitgeroepen tot product van het jaar 2017. Ook is er een Radler met 0,0% alcohol. Daarnaast heeft de Duitse brouwer met Warsteiner Herb Alkoholfrei een alcoholvrij bier met stevige bite in haar portfolio. Warsteiner Herb Alkoholfrei wordt dubbel-gehopt, dus de liefhebbers van een bittere smaak kunnen hun hart ophalen. Het beste van twee werelden wordt verenigd in König Ludwig Weissbier Alkoholfrei. Gezien de enorme groei van zowel weissbier als alcoholvrij bier is dit een mooie uitbreiding van het alcoholvrije segment.
Lentebieren Zwaanzinnig en Nog Eendje
Bird Brewery presenteert twee nieuwe seizoensbieren: Nog Eendje en Zwaanzinnig. De Zwaanzinnig is een frisse, dorstlessende White Ale met fruitige geuren en tropische hoppen. Met zijn 4,5 procent alcohol is het bier een echte dorstlesser op het terras. Het blonde lentebier Nog Eendje met 6 procent alcohol zit vol tonen van karamel, fruitige en frisse hoppen. Beide bieren zijn perfect voor de warme dagen.
Hertog Jan Enkel: Blond, Fris en Lichtbitter
Naast Dubbel en Tripel brouwt Hertog Jan nu ook Hertog Jan ‘Enkel’: een toegankelijk blond bier met een lichtbittere smaak en 4,5 procent alcohol. Ooit werd er in de abdijen, naast de kloosterbieren Dubbel en Tripel, ook een derde bier gebrouwen. Dat was het bier dat de broeders vooral zelf dronken. Vaak lichter en blond speciaalbier, gebrouwen met een enkele hoeveelheid mout. De brouwers van Hertog Jan zochten naar een geschikte receptuur voor het derde bier. Door het bier droog te hoppen met de hopsoorten Ella en Mistral krijgt het die lekkere, fris-bittere smaak. Enkel is mooi fris bier dat past in de huidige trend naar lichtere speciaalbieren, zoals de session bieren. Vanaf nu wordt Enkel getapt bij Het Genootschap van Hertog Jan, een selectie van cafés. Later volgen overige horecazaken.
Nieuwe bieren van Brothers In Law
Brothers In Law presenteert twee nieuwe bieren: India Pale Lager en Maibock. De India Pale Lager heeft door het gebruik van Duitse hoppen, tonen van passievrucht, meloen en munt. Een fris bier met een geheel eigen stijl. Door de ondergisting komen de hoppen en mouten goed tot hun recht en blijft het een goed doordrinkbaar bier. Maibock is fris, moutig en een beetje fruitig. De Maibock gaat door op de Duitse Lentebock-traditie. Wel met een twist, de gekozen hop geeft het bier net dat beetje extra. Lekker voor in het voorjaar en tot ver in de zomer.
Wit- en donkerbier op het terras
König Ludwig Weissbier en König Ludwig Dunkel zijn vernoemd naar de beroemdste koningen van Beieren. Weissbier of Weizenbier is een tarwebier van Beierse oorsprong. Het wordt gebrouwen volgens hoge gisting. Tarwebieren gebruiken naast gerstemout ook minstens 55 procent tarwemout als grondstof. Het bier is fruitig en kruidig. Toevoeging van hulpstoffen bij Duits Weissbier is door het Reinheitsgebot ten strengste verboden. In het bier zit minder hop en het is minder bitter van smaak dan Belgisch witbier.
Bovendien is de tarwe in witbier niet gemout. Dunkelbier is een Münchener biertype. Dit bier is donker, licht gehopt en moutig van smaak. Het bier is van lage gisting, met een stamwortgehalte tussen 11 en 13 procent en een alcoholgehalte van 4,5 tot 6 procent. De donkere kleur van het bier wordt vooral bepaald door de kleursterkte van het mout.
Verbeterde receptuur
Zodra de eerste zonnestralen doorbreken, zitten de Nederlandse terrassen vol. Dit is het moment voor een verfrissend radler bier. Bavaria heeft de receptuur van Radler Lemon 0.0 en 2.0 verbeterd. De nieuwe varianten zijn nu nog verfrissender: Radler Lemon 0.0 26 kcal per 100 ml en Radler Lemon 2.0 32 kcal per 100 ml.
Inmiddels verkrijgbaar in de horeca.
Duitse Radler en Weizen
RuhrGold presenteert een Weizen en een Radler die beide gebrouwen zijn in Duitsland volgens het
Reinheitsgebot. RuhrGold Radler is de verfrissende combinatie van RuhrGold pils en puur natuur citroensap. RuhrGold Weizen is een natuurlijk ongefilterd tarwebier. Puur bronwater, gist en geselecteerde tarwemout zorgen voor de karakteristieke zachte weizensmaak.
Rode appelsap met zuur-zoete smaak
De Red Love Appelsap van de sapmakers van Schulp is, naast de 750-milliliterfles nu ook verkrijgbaar als
horecavariant in een 200-milliliterfles. Red Love Appels hebben rood vruchtvlees en dat geeft het sap zijn rode kleur. In de natuur is de wilde appelsoort in beperkte mate aanwezig. Schulp: ‘De weg naar deze appel heeft bijna 20 jaar geduurd: je proeft de kruising tussen zoet en zuur.’ Fruitteler Jacco Merkens in Werkhoven heeft het appelras Red Love aangeplant. Vanuit zijn boomgaard in de Kromme Rijnstreek worden de appels vervolgens in de sapperserij van Albert Schulp verwerkt tot een 100 procent puur appelsap. Zonder toevoegingen als suiker, geur-, kleur- of smaakstoffen.
Gezond en duurzaam: Happy Coco
Voor de bewuste gasten op het terras introduceert Happy Coco koudgeperste probiotica superfood smoothies in composteerbare flesjes. De koudgeperste sappen op basis van kokoswater en superfoods zijn verrijkt met plantaardige probiotica, die een goede darmflora ondersteunen. De basis wordt gevormd door vers kokoswater met vruchten, groenten, superfoods en er wordt een vleugje gember toegevoegd voor de pittigheid. Denk aan de volgende smaken: Mango Maca, Pineapple Kurkuma, Greens Moringa, Blueberyy Acai, Raw coconut water en Raw orange water.
Wijn
Provençaalse rosé kleurt terraskaart 2018
Roséwijnen blijven onverminderd populair, ook in 2017 is er veel van verkocht in Nederland. Binnen dit wijnsegment liet rosé uit de Provence veruit de meeste groei zien, net als in de VS en de UK. Naar verwachting zet deze trend zich in 2018 voort en zal er een verscheidenheid aan Provençaalse rosé’s met verschillende kwaliteitsniveaus de Nederlandse wijn- en terraskaarten kleur gaan geven. Van een lekker koel glas rosé op een terras tot een rosé die het goed doet bij kleine hapjes, en een aantal uitschieters die uitstekend gastronomisch inzetbaar zijn.
Een goed voorbeeld hiervan is Château Cavalier. Een allround Provençaals château dat uitsluitend rosé van hoge kwaliteit maakt. Hun meest succesvolle portfolio bestaat uit drie verschillende wijnen. De wijnen zijn voor de horeca verkrijgbaar via Groupe du Vin, een samenwerkingsverband van zelfstandige wijnhandelaren door heel Nederland. Door samen op te trekken, koppelen ze inkoopkracht aan persoonlijke aandacht. Groupe du Vin garandeert een exclusief wijnaanbod, inclusief de service en ondersteuning van de eigen lokale wijnpartner, die te vinden is op de site.
Manzanilla van het nieuwe merk Aurora: ‘Instap-Sherry’
Manzanilla van het nieuwe merk Aurora is vanwege de droge, frisse en delicate smaak een goede ‘instap-sherry’. De droge witte wijn is gemaakt van de palomino-druif en gerijpt in eiken vaten onder een sluier van gistcellen. De Spaanse wijnmaker Paco Yuste produceert Aurora met het opvallende etiket: het portret van Aurora Ambrose Lacave. Deze dame nam in 1911 de Aurora wijnmakerij over van haar overleden man. Paco Yuste eerde haar werk door het vernieuwde merk naar haar te vernoemen.
De bleekgele Manzanilla wordt koud geserveerd en gaat goed samen met tapas, witte vis, soep of gedroogde ham. De smaak heeft in de verte iets weg van kamillethee. Dit wordt in het Spaans manzanilla genoemd.
Frisdranken
Laagcalorisch Fïnley
Ook Fïnley hoort in het rijtje thuis van zomerdrankjes. De vraag naar laagcalorische drankjes op het terras stijgt. Fïnley is een alternatief voor alcohol en verkrijgbaar in twee smaken. Fïnley Mojito is een mix van sprankelend water, fris limoensap en muntextract en de Fïnley Spritz is met bloedsinaasappelsap en een vleugje bitter.
De drankjes zijn caloriearm, bevatten géén kunstmatige zoetstoffen en conserveermiddelen. De zomerse mocktail met verfijnde fruitsmaak is sinds kort verkrijgbaar in een horecafles van 200 ml.
Fusies van thee, kruiden en fruitsap
Fuze Tea is de nieuwe innovatie van Coca-Cola Nederland, gemaakt van een fusie van thee-extracten, fruitsap en kruidenextracten, met een verrassende ijsthee-smaak als resultaat. Fuze Tea is laag in calorieën en gezoet met stevia en suiker en wordt geserveerd in in een horecafles met bijbehorend glas. Voor de horeca heeft Fuze Tea twee basisvarianten: Sparkling Lemon en Green Tea. En vanaf nu ook in de smaakfusies Green Tea Mango Chamomille en Peach Hibiscus. Fuze Tea Green Tea Mango Chamomile is een verfrissende fusion van groene thee-extracten met natuurlijke mangosmaak en een hint van kamille. Fuze Tea Peach Hibiscus is een fusion van zwarte thee-extracten met perziksap en een verfijnde smaak van hibiscus. De Perfect Serve serveer je met ijs, munt en sinaasappel.
Nieuw frisdrankenmerk: Seicha Matcha
Bier & Co brengt het nieuwe frisdrankenmerk Seicha Matcha onder de aandacht. Het nieuwe merk mag niet ontbreken in de lijst van zomerdrankjes. Seicha Matcha is een familiebedrijf in Duitsland dat is opgestart door twee broers. De drank heeft de Japanse groene thee ‘matcha’ als basis. De thee is bijzonder omdat alle delen van het theeblad worden gebruikt, dit wordt daarna vermalen tot poeder. Het bevat veel antioxidanten en natuurlijke cafeïne. Het fris van Seicha kenmerkt zich door kruidige, fruitige en bovenal verfrissende smaken. Twee smaken van het merk zijn verkrijgbaar: Limoen en Grapefruit.
Chaudfontaine fusion met Limoen & Munt
Chaudfontaine introduceert Chaudfontaine fusion met Limoen & Munt. Een frisse, licht bruisende
fusion zonder calorieën. Deze mix van natuurlijk mineraalwater van Chaudfontaine met limoen- en muntaroma’s doet je verlangen naar warme, zomerdagen op het terras. Met een limoentje maak je de Perfect Serve van deze Chaudfontaine fusion af. Chaudfontaine fusion Limoen & Munt vervangt de fusion Pompelmoes & Cranberry. Chaudfontaine is een Belgisch kwaliteitswater, dat ontspringt aan de voet van de Ardennen. Het water kenmerkt zich door zuiverheid en een evenwichtige mineralensamenstelling. Geen kunstmatige toevoegingen, enkel en alleen puur natuurlijke tonen.
IJshtee met Matcha van Lipton
Lipton Ice Tea breidt de Green-range uit met Lipton Green Matcha. De combinatie van Ice Tea Green met Japanse Matcha is verkrijgbaar in twee smaakvariaties: Ginger & Lemongrass en Cucumber & Mint. Deze zijn verkrijgbaar in zowel 33 cl als 1 liter-petfles. Matcha is van oorsprong afkomstig uit Japan en wordt gemaakt van de fijnste groene theeblaadjes die worden gestoomd, gedroogd en vermalen tot pure groene theepoeder. Matcha is erg populair in Japan en nu ook trending in Nederland. Met 15 kcal per 100 ml en een lichtzoete smaak is Lipton Ice Tea Geen Matcha een verantwoorde en verfrissende keuze.
Simone a Soif: fruit, planten en no bullshit
Simone a Soif, van origine van Belgische afkomst, brengt de hydrolade nu ook naar Nederland. Simone a Soif: ‘Hydrolade is een alternatief voor chemische frisdrank of zoete sapjes. Het is 100 procent natuurlijk, biologisch en suikerarm.’ De drank bestaat uit water, plantenstoom (hydrolaat) en seizoensvruchten en -groenten, zonder concentraten. De kleur en de smaak kunnen daarom van fles tot fles verschillen.
Hydrolatie ontstaat door de distillatie van planten tot waterdamp. Momenteel bestaat het assortiment van Simone a Soif uit vier smaken. Alle flesjes bevatten 330 ml en slechts 12 tot 18 kcal per 100 ml: Komkommer & munt, Aardbei & melisse, Appel & geranium en Peer & strobloem. De distributie van Simone a Soif loopt via Natudis.
Mixers
Biologische frisse mixers van Red Bull
Onder de vlag van Red Bull wordt dit jaar een lijn premium biologische mixers op de markt geïntroduceerd. De vier nieuwe, biologische, verfrissende dranken met natuurlijke smaak zijn: Organics Ginger Ale, Organics Tonic Water, Organics Bitter Lemon en Organics Simply Cola. Deze Organics zijn géén energiedrank, maar verfrissend nieuw en gecertificeerd met het biologisch label van de Europese Unie.
De Ginger Ale heeft een pittige smaak en is extra lekker met munt, gember en bosbes. Tonic Water met een zuivere smaak serveer je met komkommer en aalbes. De frisse Bitter Lemon smaakt extra lekker met aardbei en munt. Als tip bij de Simply Cola geeft Red Bull dat je dit natuurlijke drankje het beste kunt uitserveren met sinaasappel, munt en steranijs. Vanaf april 2018 zijn de Organics verkrijgbaar in Nederland.
Subtiel lichte mixers: The London Essence
The London Essence is een range van elegante en uitgebalanceerde mixers voor het topsegment in de horeca. De subtiel lichte mixers brengen het beste naar boven in premium spirits als gin, vodka, rum, tequila en cognac. De mixers van The London Essence zijn caloriearm, met een natuurlijke zoetheid. Met behulp van moderne distillatietechnieken en de suggesties van bartenders in Londen, bestaat het assortiment The London Essence uit: Classic London tonic, Grapefruit & Rosemary tonic, Bitter orange & Elderflower tonic en Delicate Ginger Ale.
Classic London tonic heeft een balans van zoete citrustonen, bittere kinine en gedistilleerde essence van jeneverbessen. Combineer deze tonic met droge gins, graan vodka’s en zelfs barrel aged rum. Grapefruit & Rosemary tonic is een combinatie van koudgeperste grapefruitolie en gedistilleerde essence van rozemarijn, met een vleugje kinine. Deze tonic past goed bij citrus gebaseerde gins en complementeert de bitterheid van aperitieven. Bitter orange & Elderflower tonic is een mix van etherische olie uit de schil van de sinaasappel, een gedistilleerde essence van vlierbessen en een vleugje kinine. Combineer deze tonic met gins waar de jeneverbes de boventoon voert, druiven- of rogge vodka’s en reposado tequila’s. Delicate Ginger Ale heeft een balans van geweekte gemberwortel met gedistilleerde essences van anijszaad en venkelzaad. Combineer deze Ginger Ale met blended whisky’s of probeer het eens met cognac. The London Essence zijn onder meer verkrijgbaar bij Buscaglione Espresso en een aantal geselecteerde partners in het topsegment.
Cider
Franse Cider van puur sap: Galipette Cidre
De vraag naar natuurlijke en biologische producten is door de toenemende bewustwording onder gasten nog nooit zo hoog geweest. Van Bieren speelt hierop in door het merk Galipette Cidre naar Nederland te brengen. Jeroen Welten van Van Bieren: ‘Galipette Cidre legt de lat voor de cidermarkt hoger met het aanbod van ciders van puur sap. Het product is niet alleen vrij van toegevoegde suikers, kunstmatige zoetstoffen en concentraten, het biedt ook nog eens de smaak van natuurlijke appel.’ Van Bieren is de exclusieve distributeur van de Franse cider van puur sap.
Bron: missethoreca.nl